70 milyon yıllık dev dinozor iskeleti bulundu
T24 Dış Haberler
Güney Fransa’da şans eseri yapılan bir keşif, nadir bir örneği ortaya çıkardı; dev bir dinozor iskeleti ortaya çıkarıldı.
Devasa fosil, 25 yaşındaki amatör paleontolog Damien Boschetto ve köpeğinin Fransa’nın Montouliers kentinde bir ormanda yürürken çöken bir uçurumun kenarında bir kemiğin açığa çıkmasıyla Mayıs 2022’de gün ışığına çıktı.
Grubun bir üyesi ve bu keşif için fosil hazırlayanlardan biri olan Jean-Marc Veyssières, bir grup tarih ve arkeoloji meraklısının 1975 yılında Cruzy köyü çevresindeki mirası korumak için Arkeolojik ve Paleontolojik Kültür Derneği’ni kurduğunu ve birkaç üyenin bölgedeki zengin dinozor fosilleri nedeniyle paleontoloji alanında aydınlanmış amatörler haline geldiğini söyledi. Bugün dernek, aralarında birkaç bilim adamının yanı sıra öğrencilerin de bulunduğu bölge sakinlerinden oluşuyor.
Dernek, Boschetto’nun paleontologların hayvan kemikleri ve diğer fosilleşmiş kalıntılardan oluşan yoğun bir alanı tanımlamak için kullandıkları bir terim olan kemik yatağı olarak adlandırdığı alanda son iki yıldır kazı yapıyor.
Yakın zamanda ortaya çıkarılan ve yüzde 70’i tamamlanmış olan iskelet, kazı sırasında çeşitli dinozorların ve diğer omurgalıların fosilleriyle birlikte ortaya çıkarıldı. Boschetto’ya göre, tespit edilen diğer kalıntılar arasında nesli tükenmiş olan dev timsahlara ait iskelet parçaları da yer alıyor.
Veyssières, iskeletin şu anda Cruzy Müzesi’nin laboratuvarında bulunduğunu ve burada daha fazla inceleneceğini söyledi.
Araştırmacılar yeni keşfedilen fosilin yaklaşık 70 ila 72 milyon yıllık olduğunu tahmin ediyor. Titanozorlar, zamanlarının en büyük dinozorlarından olan uzun boyunlu otçullardan oluşan bir aile olan ve “sauropodlar” olarak bilinen daha büyük bir dinozor grubuna ait.
Boschetto, Titanozor fosil kalıntılarının Avrupa’da yaygın olarak ortaya çıkarıldığını, ancak çok azının anatomik bağlantı içinde keşfedildiğini söyledi. Smithsonian Enstitüsü Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nde araştırma jeoloğu ve Dinozorya küratörü olan Matthew Carrano, bu şekilde birbirine bağlı bir iskeletin bulunmasının, cesedin tamamen çürümeden önce gömüldüğünü ve “kemikleri birbirine bağlayan bazı dokuların” kaldığını gösterdiğini söyledi.
Carrano, bulunan örneğin “tam ve eksiksiz” olmasının, yeni bir tür mü yoksa zaten bilinen bir türün yeni bir örneği mi olduğunu belirlemeyi kolaylaştıracağını söyledi.
Carrano, “Bu yeni örnekle ilgili tüm ayrıntıları öğrenmek zaman alacaktır, ancak eminim ki bu dinozor grubu hakkında önemli yeni bilgiler sağlayacaktır” dedi.