O Ülkenin AB Kapısı Kapanabilir, Uyarı Geldi

Posted by

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gürcistan’ın ‘yabancı etkinin şeffaflığı’ yasasının yürürlüğe girmesi sonrasında ülkenin AB üyeliğinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu.

Borrell, Lüksemburg’daki AB Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın bu yönde politikalarını sürdürmesinin ciddi sonuçlar doğurabileceğini vurguladı.

Josep Borrell

AB bakanlarına sunulan raporda, Gürcistan’daki durumu değerlendirdiklerini belirten Borrell, bugünkü toplantıda karar çıkmayacağını ancak konunun tartışılacağını söyledi.

Potansiyel önlemler arasında, Gürcistan hükümetine Avrupa Barış Fonu aracılığıyla sağlanan mali desteğin durdurulması ve üst düzey siyasi temasların azaltılması bulunuyor. Borrell, bu tedbirlerin sivilleri olumsuz etkilemeyeceğini ve sivil halka zarar vermek istemediklerini vurguladı.

Gürcistan’daki tartışmalı yasa tasarısı, ülkede büyük protestolara neden olmuştu.

GÜRCİSTAN’DAKİ TARTIŞMALI YASA NEDİR?

Nisan ayında Parlamento’ya sunulan ve Gürcistan’da büyük tartışmalara yol açan “yabancı etkinin şeffaflığı” yasa tasarısı, ülkede protestolara neden olmuştu. Bu yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan’daki kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon” olarak kaydolmalarını zorunlu kılıyor ve aksi takdirde para cezalarıyla karşı karşıya bırakıyor. Kayıt sırasında, kurumların tüm gelirlerini açıklamaları gerekiyor.

Gürcü Hayali Partisi tarafından Nisan ayında sunulan ve 14 Mayıs’ta Parlamento’da kabul edilen yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından 18 Mayıs’ta veto edilmişti. Ancak tasarının, 28 Mayıs’ta yapılan oylamada 4’e karşı 84 oyla yeniden kabul edilmesiyle Zurabişvili’nin vetosu aşılmıştı. Parlamento’nun çevresinde toplanan göstericiler, bu karara sert tepki göstermişlerdi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir